Rezerva-ti cel putin doua saptamani pentru Toscana; oricum o sa-ti doresti sa dureze o viata. In Toscana, trebuie sa iti acorzi timp, sa te lasi purtat de val si sa nu te opui tentatiei – aici inveti ce inseamna cu adevarat slow travel. Ai nevoie de timp sa o traiesti, nu doar sa o vizitezi, si odata ce o faci cum trebuie, descoperi ca nu exista niciun alt loc pe lume ca asta.
INTEL
- Cel mai bun moment de vizitat: septembrie.
- Transport: Zbori la Pisa sau la Florenta si inchiriezi o masina – masina e obligatorie. Toscana are cele mai frumoase castele si sate medievale, plus niste drumuri de tara absolut superbe. Daca nu te poti plimba liber printre podgorii si nu poti sa te opresti dupa pofta inimii pentru a admira cum se cuvine peisajul iconic cu chiparosi – si pentru a mia poza, atunci nu ai fost de fapt in Toscana.
- Unde sa stai: intr-o ferma sau o vila toscana. Eu prefer intotdeauna o ferma veche, inconjurata de maslini si podgorii in Chianti, de preferat aproape de Siena. Pentru Firenze, alege cartierul Santa Croce. Pentru sudul Toscanei, Cortona
UNU: FLORENTA
Probabil cel mai frumos oras din lume, Florenta e un univers in sine. Aici s-a nascut Renasterea si tot aici incepe cu adevarat calatoria ta. Despre Florenta, aici.
DOI: REGIUNEA CHIANTI CLASSICO
Din Florenta, calatoria ta ia o turnura distincta: de la miracolele naucitoare ale Renasterii te teleportezi in tihna poetica a Toscanei rurale. Intri in Regiunea Chianti Classico, inima Toscanei, delimitata istoric intre Florenta si Siena. E taramul legendar al Cocosului Negru (Gallo Nero). Acest simbol antic, nascut dintr-o rivalitate medievala, marcheaza acum fiecare sticla autentica, garantand ca vinul este creat exclusiv in aceasta regiune, unde Sangiovese este rege. Pentru un Chianti Classico, vinul trebuie sa contina cel putin 80% struguri Sangiovese, ceea ce ii da un caracter robust si aciditatea specifica. Cand te-ai mai initiat, incepi sa urmaresti si categoriile: Classico standard, Riserva invechit, si mandria fiecarui vinificator, Gran Selezione. Pornind din Florenta (sau Siena), nu lua autostrada; mergi pe SR 222 – Strada del Chianti. Chiantigiana te ghideaza prin poveste, serpuind pe langa podgorii scaldate de soare si livezi de maslini, prin sate perfecte catarate pe dealuri perfecte, precum Greve, Panzano, Gaiole, Castellina si Radda. Dar nu te lua dupa liste si obiective; experienta Chianti Classico este despre lene si instinct, deopotriva. Opreste-te intr-o cantina modesta pentru o degustare direct din butoi, gaseste o trattoria ascunsa cu paste facute in casa sau asaza-te intr-o piata veche – de obicei un adevarat balcon deasupra vaii – si doar admira in tihna. Si uite-asa ai devenit maestru in slow travel.
TREI: PIENZA SI VAL D’ORCIA
Stii senzatia aceea minunata ca ai pasit direct intr-o carte postala? Asta e Val d’Orcia, acolo unde intreg peisajul este sit UNESCO, celebru pentru dealurile sale iconice, fotografiate la nesfarsit, si pentru campurile aurii punctate de chiparosi singuratici si ferme antice. In inima ei se afla Pienza, orasul ideal renascentist, proiectat sa fie perfect pana in cel mai mic detaliu, dar totodata minunat de viu. Plimba-te pe strazile sale fermecatoare, fa-ti poze cu multe saruturi pe Via dell’ Amore, dar nu uita de branza Pecorino – da o raita prin magazinele speciale, degusta si ia si pentru acasa.
PATRU: MONTALCINO & MONTEPULCIANO
Acestea sunt oraselele gemene celebre pentru vinul rosu: doua cetati incredibile, definite de vinurile lor legendare. Seninul si adesea mai insoritul Montalcino e locul nasterii Brunello di Montalcino, un vin 100% Sangiovese, dar pampam! un soi de struguri Sangiovese numit Grosso, care creste doar in aceste locuri, bucurandu-se de soarele toscan si de solul galestro, bogat în minerale, astfel ca boabele capata o coaja groasa si o concentrație unica de arome. Brunello este invechit 5 ani (dintre care 2 in butoaie de stejar) pentru varianta standard, si 6 ani pentru Riserva. In acest spirit al intelepciunii, in Montalcino rabdarea iti e rasplatita: cauta o enoteca linistita pentru o degustare verticala a diferitelor vintage-uri de Brunello.




Apoi, Montepulciano la apus. Un oras medieval prin excelenta, cu pante abrupte si dramatice, al carui caracter reflecta vinul sau de pret, Vino Nobile di Montepulciano: sec, nobil, un vin predominant minim 70% Sangiovese invechit minimum 2 ani (1 in stejar), 3 pentru Riserva. Podgoriile din jurul orașului Montepulciano, așezate la altitudini de până la 600 de metri, beneficiază de o combinație unică de sol argilos și nisipos. Acest terroir, împreună cu o climă mai blândă, permite strugurilor să se coacă lent, dezvoltând arome complexe și o aciditate echilibrată – si iata soiul tipic Prugnolo Gentile, care face din Nobile un vin cu un profil mai bland si deseori mai elegant. De asemenea, faptul ca reteta de Nobile permite pana la 30% alte soiuri, face ca vinurile sa fie si personalitati puternice, depinzand de creativitatea fiecarui vinificator – ceea ce inseamna un tur serios al cantinelor. 🙂 Urca pe strada principala, Corso, care serpuiste pana in Piazza Grande, un parcurs de poveste printre palate marete. Dincolo de Corso-ul principal, aleile intortocheate ale orasului dezvaluie magazine artizanale ascunse, curti linistite si privelisti neasteptate. Acestea sunt adevaratele artere ale orasului, putin deoparte de zonele turistice. Pentru adevaratele comori, sapa mai adanc: exploreaza La Citta Sotterranea! In Montepulciano exista o retea de crame antice subterane, care ascund de secole secretele, vinurile si fantomele cetatii.
CINCI: CORTONA
Cortona e acel loc grozav in care petreci cateva zile pentru a explora zona mai indepartata a Toscanei de la granita cu Umbria – si o baza minunata pentru Umbria, desigur. Orasul vechi ocupa un deal spectaculos, 600 de metri deasupra Val di Chiana, in regiunea devenita brusc celebra datorita filmului Sub Soarele Toscanei. De la inaltime, privelistile se deschid peste campii, Lacul Trasimeno, pana la muntii din departare. Vechea Cortona e impresionanta. Merita drumul doar pentru o plimbare pe Via Nazionale, o bautura in Piazza Republica, cumparaturi de parfumuri la Essenza di Cortona, o vizita la galeria de arta Circle of Life si un moment de liniste in Piazza Signorelli si Piazza Duomo. Multi vin doar pentru cina, pentru ca intreaga scena gastronomica e suoer – mult peste media altor orase turistice. Dar cei care stau mai mult acceseaza Cortona la un alt nivel. Strazile sale abrupte si serpuitoare, adesea prea inguste pentru masini, urca sus, mai sus de piata mare, tot mai sus. Asta este un efort pe care in alt loc poate nu l-as face, din lene, dar aici rasplata chiar merita: descoperiri istorice incredibile, oaze linistite, aproape monahale, si privelisti grozave. Urca spre Basilica di Santa Margherita si Fortezza di Girifalco si mergi si la Villa Bramasole, daca esti fan Sub Soarele Toscanei.
SASE: SAN GIMIGNANO & VOLTERRA


Aah, San Gimignano, acest Manhattan medieval al Toscanei! Turnurile sale iconice creeaza un orizont inconfundabil care i-a adus statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO. Numarand odinioara 72 de turnuri, cele ramase sunt dovada unei competitii medievale acerbe – la inaltime – pentru bogatie si putere intre familiile rivale ale orasului. Sa fim sinceri, toata faima asta inseamna zeci de autocare si multimi garantate de vizitatori zilnic, cu cozi interminabile la gelateria de renume mondial din Piazza Cisterna. The happy few pot face o vizita relaxata pentru a se minuna la turnuri, cu cateva momente de respiro la un pahar de Vernaccia di San Gimignano – singurul vin alb demn de mentionat din Toscana – si gata. Daca esti atras irezistibil de atmosfera unica a locului, poti petrece noaptea la Hotel Cisterna, e cel mai romantic lucru pe care il poti face aici.

De multe ori combin Volterra cu San Gimignano datorita apropierii lor si a caracterului lor contrastant: unul e ambitios si galagios, celalalt e antic si linistit. Volterra se inalta solemn pe stanca sa dramatica, un oras cu origini etrusce, construit in roca si sapat adanc in istorie. Cu toate acestea, este si orasul alabastrului, o arta luminoasa care continua si astazi, artizanii locali lucrand piatra translucida extrasa de secole din dealurile de aici. Plimba-te pe strazi si intra in atelierele de alabastru, mesterii iti pot crea un suvenir special pentru tine. Mergi in Piazza dei Priori, fenomenala pentru un concert in aer liber. Coboara la ruinele amfiteatrului roman din secolul I. Fa-ti timp pentru Muzeul Etrusc Guarnacci, unde se afla silueta filiforma Ombra della Sera, si incearca si Muzeul Torturii. Deasupra tuturor, troneaza formidabila Fortezza Medicea, iar parcul este chiar odihnitor, mai ferit de fluxul turistic.
SAPTE: AREZZO



Uite un oras pe care ghidurile nu il pun niciodata in top. Arezzo este o descoperire autentica, un oras care iti ramane in amintire ca l-ai trait, nu doar l-ai vizitat. Pasionatii fac aici pelerinaj pentru a vedea arta lui Piero della Francesca si, in special, uimitoarea Basilica di San Francesco, unde fresca Leggenda della Vera Croce e plina de suspans ca un roman grafic sacru.
Dincolo de arta, Arezzo are strazi si parcuri superbe, marele Duomo chiar langa gradinile Fortaretei Medici, o atentie deosebita pentru slow food si o senzatie superba de “acasa”. Si apoi te indragostesti de-adevaratela de magnifica sa Piazza Grande, o piata teatrala, asimetrica, inclinata, incadrata de arhitectura medievala si renascentista, o minune de loc unde poti zabovi cu un aperitivo. Daca iti planifici vizita bine, vei prinde Targul de Antichitati lunar, cel mai mare din Italia, cand piata se transforma intr-o adevarata vanatoare de comori. Arezzo e rasplata pentru the happy few care viseaza la genul ala de frumusete linistita si durabila.
OPT: SIENA




Republica Siena isi pastreaza spiritul mandru si autonom, este extrem de loiala traditiilor sale si are cea mai buna calitate a vietii din Toscana. Duomo este o capodopera gotica cu un interior glorios,de marmura in dungi, si care iti ramane intiparit in minte pentru totdeauna pentrul cel mai frumos pavaj pe care l-ai vazut vreodata. Inima medievala a Sienei bate cel mai puternic in extraordinara Piazza del Campo, care este de fapt salonul intregului oras. Aici este permanent rumoare si clinchet de pahare, oamenii stau direct pe pavaj ca pe canapea, culoarea calda teracotei inspira la o vacanta perpetua, iar Torre del Mangia vegheaza sublim asupra vietii de zi cu zi, ofera totodata privelisti uimitoare de sus.
Cei mai multi au auzit de Siena si de Palio, faimoasa cursa de cai fara sa care se desfasoara in piata de doua ori pe an, in iulie si august. Siena este definita de rivalitatea celor 17 contrade, sau cartiere, vei remarca steagurile caracteristice atarnand de la fereastre. Asadar, vino pentru Palio si, chiar mai important, pentru cina de dupa 🙂 care are loc pe strazile contradei victorioase. Dupa Palio, cand multimilr se revarsa din piata, contrada castigatoare isi transforma strazile intr-un adevarat banchet in aer liber. Mese lungi sunt asezate direct pe caldaram, intinzandu-se zeci de metri pe aleile inguste, si intraga comunitate, se aduna sa sarbatoreasca. Ce multi nu stiu este ca toate cele zece contrade care participa la cursa au o cina comunala, numita “Cena della Prova Generale”, in seara dinaintea cursei – asa ca incearca sa fii acolo in minivacanta de 15 august.
NOUA: MANCAREA SI VINUL
Simpla si cea mai buna din lume: asa iti vei aminti mancarea toscana. Geniul italian al simplitatii gateste din ingrediente simple, autentice, savuroase si satioase. In Florenta, bistecca fiorentina e o capodopera ce trebuie savurata la acelasi nivel cu capodoperele de la Uffizi. Eu personal nu sunt fan al carnii in sange, asa ca sar peste acest fel principal, dar un sandvici Lampredotto de la un carucior stradal din Florenta face parte din ritualul initierii. Mancarea de pe strada e adesea mai buna decat in multe taverne pentru turisti, asa ca incearca o schiacciata. Apoi, peste tot in Toscana vei gasi comorile tipice: branzeturi incredibile, mai ales Pecorino Toscano sarat si picant, servit cu miere sau gem; o sticla de vin rosu; salame di cinghiale; painea fara sare, pane sciocco, folosita ca sa o inmoi in supe rustice precum Pappa al Pomodoro sau Fagioli all’uccelletto, tocana de fasole. Aceste feluri de mancare simple si nepretentioase sunt ramase din traditia cucina povera, intelepciunea culinara a italienilor saraci, ce este acum pretuita pentru filozofia sa sustenabila “fa mai mult cu mai putin”. Dincolo de saracie, avem mistretul, Cinghiale, e un laitmotiv al zonei. Il vei gasi in tocane bogate, in ragu, ca mascota pe ici, pe colo, la un magazin de prodotti tipici, infatisat pe suveniruri si tricouri si chiar alergand liber pe drumurile neasfaltate dintre podgorii.



Cat despre vinuri, hai sa ne intelegem: asta nu e o zona viticola, ci insasi tara vinului. Toate vinurile rosii nobile ale Toscanei sunt expresii ale aceluiasi strugure magistral Sangiovese, dar caracterul lor se schimba cu terroir-ul, cu retetele marilor domenii si cu creativitatea micilor aziende. Vinul de masa e un Chianti Classico, cu o aciditate luminoasa, un contrapunct perfect pentru mesele copioase. Pentru rafinament ai Vino Nobile di Montepulciano, dar niciun Nobile nu seamana cu altul. VIP-ul, Brunello di Montalcino, se ridica la inaltimea numelui si ocaziei, dar cheia nu e sa ai cea mai scumpa sticla, ci sa incerci cat mai multe povesti ale terroir-ului in cat mai multe pahare.
